genealogie

A tale full of sound and fury signifying nothing", en tegelijk besefte ik hoeveel niks kan zijn.

En als de drie mannen in een veel te klein bassin gaan staan, een ritueel dat zorgvuldig wordt voorbereid en uitgevoerd, en eentje haalt een lamp die met een draad in een stopcontact geplugd zit, en ze laten die in het water vallen: een collectieve zelfmoordpoging, dan zie ik voor het eerst een echte vleug Tarantino op toneel. Mensen roepen die naam veel te gauw als er op een scène iets gebeurt met muziek en geweld, maar dit had het allemaal: de spanning, het gevaar, de knulligheid, de humor, de existentiële bijgedachten. Geweldig. En de slotscène op muziek uit Trainspotting is nog sterker, te goed om al schrijvend weg te geven.

Het Litteken Lip Toneelhuis

Alles klopt

Van de oude voorstelling herinner ik me lang niet alles. Ik weet nog dat er meer op de lach werd gespeeld, wellicht ook mee dankzij de aanwezigheid van Adriaan Van den Hoof in de toenmalige cast. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er zeker van ben dat ik me deze voorstelling over negen jaar in veel meer detail voor de geest zal kunnen halen. Het litteken lip is namelijk zo'n productie waar alles aan klopt. Een kans om in een theater nog eens het gevoel te krijgen dat je echt iets meemaakt.

Alle mensen die in staat zijn om een toneelavond lang hun pure rationaliteit los te laten, die niet zoeken naar logische betekenissen, maar zich durven laten meevoeren: ga deze voorstelling bekijken. Van deze orde zie je ze niet zo vaak.

koen broos

Het Litteken Lip

"Op de hoek van de straat kwam ik een jonge man tegen. Hij heeft het me net verteld, hij had een brief met negen bladzijden in zijn hand, vergeeld papier met aders van ruwe houtvezel, wat hij vertelde maakte me uitzinnig. Hij sprak als een toneelspeler, met een droge mond, zonder trilling, zonder wanhoop en zonder verwachting, maar breeduit stromend als de monding van een rivier. Hij vertelde me de vertelling van de veranderingen, en terwijl metamorfoseerde hij zich van een haring over een eekhoornfamilie, tot een gezonde peterselietros. Hij sprak alles open."