Meneer AfzalTekst & spel: Pieter De Buysser
Muziek: Thomas Smetryns
Zang: Lieselot De Wilde
Beelden /objecten: Patrick Corillon
Productie: LOD muziektheater
Coproductie: le CORRIDOR

Iedereen, werkelijk iedereen zou De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal moeten meemaken” - De Morgen

Meneer Afzal is een betrouwbare man. Jarenlang goede bediende in Brussel. De laatste maanden is het rumoerig buiten. Mensen komen de straat op. Meneer Afzal wil weten wat er gebeurt, hij wil begrijpen waarom die mensen op het plein onder het raam van zijn kantoor samenklitten, wat ze vragen, waartegen ze zich verzetten, waar ze voor staan. Een komische reeks begint, een grotesk feuilleton, een slapstickverhaal, een politiek sprookjesboek, een proeve van Europese mythologie met haar op….
 
Meneer Afzal zal ook te bewonderen zijn op het Klarafestival 2014!

LOD muziektheater maakt er intussen een goed gewoonte van om niet alleen het publiek in de zalen uit te nodigen, maar ook uit de zalen te trekken, naar het publiek toe. Na de Droomtijdcontainer gaat LOD nu nog een stapje verder. De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken) was vorig jaar nog te horen als radiofeuilleton op Klara, dit jaar komt het tot in de huiskamers. Pieter De Buysser in de rol van hedendaagse bard, en zangeres Lieselot De Wilde (over haar begeleidende banjo wordt niet gesproken) vertellen in kleine kring het verhaal van Meneer Afzal.  Het Ongelooflijke Vertelobject van Patrick Corillon (le CORRIDOR), en de muziek van Thomas Smetryns, maken deze productie tot een bijzondere, intieme ervaring die je terugbrengt naar de roots van theater: de magie van een verhaal.

{tabs type=sliders}
{tab title=Biografieën}

PATRICK CORILLON (1959) woont en werkt in Parijs en Luik. Hij wordt vertegenwoordigd door galerij In Situ (Parijs). Patrick Corillon stelde tentoon op Documenta IX in 1992, op de Biënnale van Sao Paulo in 1994, Lyon in 1995, Sydney in 2002 en Brussel in 2008. Zijn werk was te zien in musea als Tate Gallery, het Royal College of Art in Londen, het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel en Charleroi, de stichtingen De Appel en Witte de With in Nederland, stichting Gulbenkian in Lissabon enz. De volgende galerijen toonden zijn werk: Galerie des Archives (Parijs), Marconi (Milaan), Massimo Minini (Brescia), Albert Baronian (Brussel), Modulo (Lissabon), Produtzenten (Hamburg), Yvon Lambert (Parijs), Tania Rumpff (Haarlem).

Sinds 2007 kreeg Corillons project ‘Le diable abandonné’ (‘De duivel beduveld’) vorm en kwamen er drie boeken, gepubliceerd bij Editions MeMo (Nantes), en drie vertoningen: een lettristische fantasie in drie taferelen. Daarna legde hij zich almaar meer toe op podiumprojecten waarin muziek een grote rol speelt. Zo werkte hij tussen 2010 en 2012 aan een soloperformance: ‘La rivière bien nommée’ (tournee in Frankrijk gepland in 2011); de muzikale en plastische creatie ‘Oskar Serti va au Concert’ voor het Klangforum in het Concert House van Wenen (november 2011); een muziektheaterstuk naar Maeterlincks boek ‘De blinden’ met de jonge componist Daan Janssens bij LOD in Gent (maart 2012) en in 2013 aan De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal.

 

THOMAS SMETRYNS (1977) studeerde compositie bij Godfried-Willem Raes aan het conservatorium van Gent. Zijn zoektocht in het creëren van een experimentele muziekpraktijk resulteert in projecten waarbij een brede waaier aan instrumenten (gaande van ophecleide tot elektronica en platendraaiers), uitvoerders (professionele klassiek geschoolde muzikanten, muzikanten uit de improvisatie scène maar ook amateurs en jongeren) en verschillende manieren van noteren aan bod komen. Improviseren doet hij voornamelijk met zijn uitgebreide collectie stemvorken en zijn collectie etnische muziek op 78 toeren platen.

In zijn composities worden de traditionele opvattingen over muziek een kwartslag gedraaid. Door ongewone spelregels uit te zetten ontstaan ongebruikelijke en boeiende relaties tussen de componist, de partituur, de spelers, de luisteraar. Hij schreef muziek voor onder andere Spectra Ensemble, Daan Vandewalle, het barokorkest B'Rock, het Klarafestival en ICTUS ensemble.

Sinds 2008 is hij verbonden aan LOD. In opdracht van LOD schreef hij de muziek voor de voorstelling De Duivel beduveld en leverde hij een bijdrage aan Lecture Songs 1 en 2. LOD engageerde hem voor de muziek bij een voorstelling van Inne Goris (2013), voor een opera i.s.m. Inne Goris en het Collegium Vocale in 2015 (Kunstenfestival Des Arts) en voor de muziek van De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken).

 

LIESELOT DE WILDE (1984) is een jonge creatieve zangeres met een opmerkelijke muzikale persoonlijkheid en een heldere, expressieve stijl. Ze focust vooral op oude muziek en hedendaags muziektheater en performance. Samen met Pieter Theuns (theorbe) en Pieter Vandeveire (viola da gamba) richtte ze baroktrio Bel Ayre op. Ze zingt hiernaast ook nog freelance in Psallentes en Encantar.

Lieselot werkt graag samen met hedendaagse componisten en theatermakers. Voor muziektheater LOD creëerde ze de muziek van Dominique Pauwels in de productie MUUR (regie, Inne Goris), en in 2012 was ze te zien in “Tongval”, een kameropera voor twee zangeressen, waarin Frank Nuyts voor haar een rol schreef. Lieselot kijkt heel erg uit naar twee toekomstige projecten: een nieuwe samenwerking bij LOD, waarin ze aan de slag zal gaan met de muziek van Thomas Smetryns De wonderlijke veranderingen van meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken).
{/tab}
{tab title=Pers}

Meer dan een klassiek regisseur of een geschoold acteur, is De Buysser een man van vonken en gedachten. … Als een soort stand-upfilosoof weet hij de meest groteske buitelingen en surrealistische wendingen met pretoogjes voor een publiek te brengen.” -  *** De Standaard

Het verhaal verrast bij elke zin op fysiek, emotioneel en intellectueel niveau. … Dit verteltheater zet luikjes open in mijn hoofd waar ik vaak met alle macht probeer te komen. Door Meneer Afzal lukt het met gemak. Het gebeurt in het Nederlands theater helaas maar weinig dat een maker zo rigoreus voor het verhaal en de fantasie durft te gaan.”  - Blog Operadagen Rotterdam

Iedereen, werkelijk iedereen, zou De Ongelooflijke Veranderingen van Meneer Afzal moeten meemaken.” - **** De Morgen
{/tab}
{/tabs}

You are not authorised to view this resource.